31-01-11

28 days later. - Blu-ray -

28 days later

Activisten proberen enkele proefdieren te bevrijden uit een lab, maar laten daarbij een krachtig virus los op de Britse bevolking. 28 dagen later: Jim ontwaakt uit een coma in een verlaten ziekenhuis centrum Londen. De stad lijkt volledig verlaten. Volledig verward en ontredderd gaat Jim op zoek naar enig teken van leven, maar gauw wordt het hem duidelijk wat er zich heeft afgespeeld tijdens z'n comateuze toestand. Achterna gezeten door ijzingwekkende zombies komt Jim in contact met drie niet-geïnfecteerde overlevenden: Selena, Frank en Hannah. Het drietal baant zich een weg door het verlaten Londen op zoek naar een teken van normaal leven buiten de stad. Via een radioboodschap komen ze bij een bende zwaarbewapende militairen terecht die net buiten Manchester een vestiging van een leegstaand herenhuis hebben gemaakt. Al snel blijkt dat het virus en de besmette zombies niet de enige zorg zijn van ons drietal.

2003

30-01-11

28 weeks later. - Blu-ray -

28

Zes maanden na de gebeurtenissen in 28 Days Later... lijkt het agressieve virus dat Groot-Brittannië grotendeels verwoestte verdwenen. Het Amerikaanse leger verklaart dat de strijd tegen de besmetting definitief gewonnen is en dat de reconstructie van het land van start kan gaan. De overlevenden worden op het eiland 'Isle of Dogs', in kleine woongemeenschappen bij elkaar gebracht om van daaruit de Britse samenleving weer op te bouwen. Bij de terugkeer van een eerste golf vluchtelingen, worden onder meer Don (Robert Carlyle) en Alice (Catherine McCormack) herenigd.

Wanneer een klein jongetje doodsbang aanklopt en beweert dat hij door zijn geïnfecteerde ouders achterna gezeten wordt, laten ze hem aarzelend binnen. Hij blijkt niet gelogen te hebben, want even later valt een groep geïnfecteerden aan en breekt door tot in het huis. Maar wanneer Alice ervoor kiest om niet zonder het kind op de vlucht te slaan, laat Don haar in de steek terwijl zij ingesloten wordt door de bloeddorstige vleeseters. Don vluchtte met een speedboot en kwam later terecht in een militaire kamp van de NAVO. Don zijn kinderen waren op vakantie en zijn daarom ontkomen aan het incident.

Als de kinderen aankomen worden er regels vertelt. De belangrijkste regel is dat ze niet buiten de kern van Londen mogen komen. Het is zo dat het daar nog niet ontruimt is. Als Don weer herenigd word met zijn kinderen vragen ze waar hun moeder is. Don liegt hen voor dat hun moeder al dood was op het moment dat hij haar achterliet.

Wanneer de kinderen de volgende dag even ontkomen aan het wakende oog van de veiligheidsdiensten, gaan ze tegen de regels in bekijken wat er over is van hun oude huis. Tot hun verrassing vinden ze daar hun moeder, verwond, maar levend en zonder verschijnselen van infectie. Juist op dat moment gaat een groep soldaten binnen in dat huis om de kinderen terug te brengen. Ook nemen ze Alice mee. Wanneer Alice onderzocht wordt, blijkt ze het virus wel degelijk in haar bloed te hebben, maar er immuun voor te zijn. Don krijgt van zijn kwade kinderen te horen dat hij hun moeder levend en in gevaar heeft achtergelaten en dat ze haar hebben gevonden. Hij zoekt haar vervolgens stiekem op in haar isolatiecel waar het onderzoek plaatsvindt. Nadat hij haar heeft gesmeekt om vergiffenis, lijkt ze toe te stemmen. Op het moment dat ze hun verzoening echter kracht bijzetten met een kus, raakt Don via het speeksel van Alice besmet. Hij verandert ter plaatse in een maniakale moordenaar, die het virus aan verschillende soldaten doorgeeft en zo de kans geeft zich opnieuw in een noodtempo te verspreiden.

2007